Gotujemy24.pl

Zupa krem z kalafiora

Składniki

  • 1 kalafior (max. do kilograma)
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu
  • 10 dkg wędzonego twarogu
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki śmietany
  • sól, pieprz
  • szczypiorek do dekoracji
  • oliwa chilli do dekoracji

Przygotowanie

  1. Siekamy pora, cebulę i czosnek
  2. Kalafiora rozrywamy na różyczki, wykrawając głąba
  3. Rozgrzewamy w garnku masło z olejem, szklimy na tym kolejno pora, cebulę i czosnek
  4. Wrzucamy do garnka kalafiora i zalewamy bulionem
  5. Gotujemy kalafiora do miękkości – ok 15-20 min.
  6. Dodajemy pieprz, sól, wrzucamy twaróg i blendujemy do konsystencji kremu
  7. Zupę podajemy ze szczypiorkiem i odrobiną oliwy
Kategoria:

One Review

  1. Rozmaryn' ka

    Przepyszne, mniammm niam, niam, niam… Poproszę dokładkę 🙂

    Star

Zostaw ocenę

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*

1 2 3 4 5