Składniki
- 1 kalafior (max. do kilograma)
- 1 por
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 500 ml bulionu
- 10 dkg wędzonego twarogu
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki śmietany
- sól, pieprz
- szczypiorek do dekoracji
- oliwa chilli do dekoracji
Przygotowanie
- Siekamy pora, cebulę i czosnek
- Kalafiora rozrywamy na różyczki, wykrawając głąba
- Rozgrzewamy w garnku masło z olejem, szklimy na tym kolejno pora, cebulę i czosnek
- Wrzucamy do garnka kalafiora i zalewamy bulionem
- Gotujemy kalafiora do miękkości – ok 15-20 min.
- Dodajemy pieprz, sól, wrzucamy twaróg i blendujemy do konsystencji kremu
- Zupę podajemy ze szczypiorkiem i odrobiną oliwy
Kategoria:
Przepyszne, mniammm niam, niam, niam… Poproszę dokładkę 🙂