Gotujemy24.pl

Zupa marchewkowa z grillowaną papryką

40 minut
Przygotowanie 15-20 min. | gotowanie: 15-20 min. | liczba porcji 6-8 porcji

Składniki

  • 1 łyżka masła
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 70 dkg marchewki
  • 2 czerwone papryki
  • 150 ml śmietany
  • 1 mała cebula
  • 1 litr bulionu
  • 10 dkg wędzonego sera solankowego
  • sól, pieprz + ulubiona przyprawa
  • mieszanka łuskanych i prażonych pestek słonecznika i dyni
  • ulubione kiełki (np. rzodkiewki czy brokuła)

Przygotowanie

  1. Pokrojone drobno czosnek i cebulę podsmażamy na maśle w garnku, w którym będzie gotowana zupa.
  2. Marchew kroimy w kostkę i wrzucamy do podsmażonej cebuli z czosnkiem.
  3. Zalewamy bulionem.
  4. W trakcie gdy powoli gotuje się woda w garnku grillujemy paprykę.
  5. Zgrillowaną paprykę obieramy ją ze skóry, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.
  6. Gotujemy do miękkości marchewki, dodajemy śmietanę i miksujemy na krem.
  7. Podajemy z pokruszonym serem, kiełkami i prażonymi pestkami.
Kategoria:

2 Reviews

  1. Aga P.

    Widziałam, próbowałam… Niebo w gębie 🙂 Polecam wszystkim – nawet tym, którzy nie cierpią marchewki 🙂 W skali od 1 do 5 daję 10!

    Star
  2. Rozmaryn' ka

    Moja ulubiona, super 🙂 przepyszna.

    Star

Zostaw ocenę

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*

1 2 3 4 5