Gotujemy24.pl

Węgierska zupa rybna w stylu halászlé

50 min
Przygotowanie 30 min | gotowanie: 20 | liczba porcji 4-6 porcji

Składniki

  • 1 kg różnych ryb
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 3 małe papryczki habanero
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 3 liście laurowe
  • gałązka rozmarynu i tymianku
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki, plasterki cytryny
  • kilka łyżek oleju

Przygotowanie

  1. Ryby wypatroszyć, usunąć skrzela i oczy, pokroić w dzwonka
  2. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w drobniutkie plasterki, pomidory w kostkę
  3. Czerwona paprykę pokroić w wąskie paski ok 2cm, ostre papryczki w cieniutkie paseczki ok 1 cm
  4. Na oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać papryki i chwilę podsmażyć
  5. Na warzywach ułożyć ryby razem z obciętymi głowami, zalać wrzątkiem
  6. Gotować ok. 20 minut, dodając liść laurowy, paprykę w proszku, gałązki rozmarynu i tymianku
  7. Pod koniec gotowania do garnka wrzucić pomidory
  8. Rybie głowy wyjmujemy, z kawałków ryby usuwamy ości, kawałki mięsa wkładamy z powrotem do zupy
  9. Podajemy z odrobiną natki pietruszki i cytryny, można dodać makaron nitki.
Kategoria:

One Review

Zostaw ocenę

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*

1 2 3 4 5