Gotujemy24.pl

Smörgåstårta – szwedzki tort kanapkowy

10h
Przygotowanie 60 min | gotowanie: 6h | liczba porcji 10 porcji

Składniki

  • 1 opakowanie chleba tostowego
  • 3 serki Almette (np. chrzanowe czy rzodkiewkowe)
  • 200g szynki konserwowej
  • 2 ugotowane piersi z kurczaka
  • 200g łososia wędzonego na zimno
  • 2 puszki tuńczyka
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • 100g marynowanych papryczek jalapeño
  • 100g marynowanych korniszonków z chili
  • majonez, sól, pieprz
  • jajko,oliwki, krewetki i warzywa do dekoracji – ogórek, rzodkiewka, pomidor

Przygotowanie

  1. Z chleba poodcinać skórki
  2. Z powyższych składników przygotować pasty:
    – szynka konserwowa z jalapeño
    – pierś z kurczaka z majonezem, szczypiorem i serkiem Almette
    – łosoś wędzony na zimno z koperkiem
    – tuńczyk z korniszonkami i serkiem Almette
  3. W formie do ciasta ułożyć warstwę chleba, na to pastę i powtórzyć ze wszystkimi pastami, układając na wierzchu warstwę chleba
  4. Wstawić na kilka godzin do lodówki, aby stężało
  5. Boki i górę tortu pokryć serkiem Almette, ułożyć dekorację. Gotowe.

Inne pomysły na pasty:

  • jajka, majonez, szczypiorek
  • tapenada z czarnych oliwek
  • blanszowany szpinak, kozi ser, pestki słonecznika
  • humusy
  • marynowany w occie balsamicznym gotowany burak, zapieczony z gorgonzolą i orzechami włoskimi
  • pasztety
Kategoria:

Zostaw ocenę

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*

1 2 3 4 5