Składniki
- 1 opakowanie chleba tostowego
- 3 serki Almette (np. chrzanowe czy rzodkiewkowe)
- 200g szynki konserwowej
- 2 ugotowane piersi z kurczaka
- 200g łososia wędzonego na zimno
- 2 puszki tuńczyka
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek koperku
- 100g marynowanych papryczek jalapeño
- 100g marynowanych korniszonków z chili
- majonez, sól, pieprz
- jajko,oliwki, krewetki i warzywa do dekoracji – ogórek, rzodkiewka, pomidor
Przygotowanie
- Z chleba poodcinać skórki
- Z powyższych składników przygotować pasty:
– szynka konserwowa z jalapeño
– pierś z kurczaka z majonezem, szczypiorem i serkiem Almette
– łosoś wędzony na zimno z koperkiem
– tuńczyk z korniszonkami i serkiem Almette - W formie do ciasta ułożyć warstwę chleba, na to pastę i powtórzyć ze wszystkimi pastami, układając na wierzchu warstwę chleba
- Wstawić na kilka godzin do lodówki, aby stężało
- Boki i górę tortu pokryć serkiem Almette, ułożyć dekorację. Gotowe.
Inne pomysły na pasty:
- jajka, majonez, szczypiorek
- tapenada z czarnych oliwek
- blanszowany szpinak, kozi ser, pestki słonecznika
- humusy
- marynowany w occie balsamicznym gotowany burak, zapieczony z gorgonzolą i orzechami włoskimi
- pasztety
Kategoria: