Gotujemy24.pl

Shakshuka

20
Przygotowanie 10 | gotowanie: 10 | liczba porcji 4

Składniki

  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz, kmin rzymski, chili do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć
  2. Pomidora i paprykę (najlepiej obrane ze skórki) pokroić w kostkę i dodając do cebuli poddusić
  3. Dodać koncentrat i przyprawy
  4. W podduszonych warzywach zrobić wgłębienia na jajka i wbić je tam
  5. Przykryć patelnię pokrywką i smażyć ok. 5 minut, aż jajka się całkowicie zetną
  6. Posypać wszystko szczypiorkiem i podawać starając się nie rozwalić jajka 🙂
Kategoria:

Zostaw ocenę

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*

1 2 3 4 5