Gotujemy24.pl

Ogórki w zalewie chilli – „Krokodylki”

13 godzin
Przygotowanie 1 godzina | gotowanie: 12 godzin | liczba porcji 5 słoików po 0,4 l

Składniki

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 4 łyżeczki chilli
  • 2 główki (nie ząbki!) czosnku
  • 3 łyżki soli
  • 0,5 szklanki octu
  • 1 kg cukru
  • 8 łyżek oleju

Przygotowanie

  1. Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż na pół
  2. Pokrojone ogórki układamy warstwami w misce lub garnku, przesypując każdą warstwę solą
  3. Odstawiamy na ok. 6 godzin
  4. Czosnek kroimy w plasterki
  5. Odlewamy z naczynia z ogórkami powstały sok i mieszamy ogórki z czosnkiem oraz chilli
  6. Odstawiamy na ok. 6 godzin
  7. Z octu, cukru i oleju zagotowujemy zalewę
  8. Ogórki wraz z czosnkiem umieszczamy dość ciasno w słoikach, zalewamy gorącą zalewą i odstawiamy do góry dnem
  9. Można zapasteryzować ok 10 minut
Kategoria:

Zostaw ocenę

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*

1 2 3 4 5