Gotujemy24.pl

Moqueca – brazylijska potrawka rybna

1 godzina
Przygotowanie 30 minut | gotowanie: 30 minut | liczba porcji 4 porcje

Składniki

  • 0,7 kg dorsza (można też użyć halibuta, miecznika, morszczuka)
  • 3 spore kolorowe papryki (np. opakowanie: żółta, zielona, czerwona)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • sok z połowy cytryny
  • mały pęczek zielonej pietruszki
  • sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
  • oliwa
  • 2 torebki ryżu jaśminowego

Przygotowanie

  1. Rybę wyfiletować, pokroić w kawałki wielkości kęsa
  2. Włożyć rybę do miski, skropić sokiem z cytryny, posolić i dodać świeżo mielony pieprz, wycisnąć czosnek, wymieszać, zamarynować do czasu gotowania
  3. Papryki obrać ze skóry, wyciąć środki i pokroić w niewielką kostkę
  4. Cebulę obrać, posiekać w kosteczkę, podsmażyć na oliwie na dnie garnka, w którym będziemy robić potrawkę
  5. Wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę, poddusić z 10 minut
  6. Dodać posiekaną natkę pietruszki, pomidory oraz przyprawy, wymieszać
  7. Odłożyć połowę warzyw, na dno garnka na pozostałe w nim warzywa ułożyć rybę i zalać odłożonymi warzywami
  8. Polać wszystko mlekiem kokosowym, przykryć i dusić ze 20 minut na niewielkim ogniu
  9. Udekorowane natką pietruszki podawać z ugotowanym ryżem lub chrupiącą bułeczką
Kategoria:

Zostaw ocenę

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*

1 2 3 4 5