Składniki
- 0,7 kg dorsza (można też użyć halibuta, miecznika, morszczuka)
- 3 spore kolorowe papryki (np. opakowanie: żółta, zielona, czerwona)
- 4 ząbki czosnku
- 2 średnie cebule
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- sok z połowy cytryny
- mały pęczek zielonej pietruszki
- sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
- oliwa
- 2 torebki ryżu jaśminowego
Przygotowanie
- Rybę wyfiletować, pokroić w kawałki wielkości kęsa
- Włożyć rybę do miski, skropić sokiem z cytryny, posolić i dodać świeżo mielony pieprz, wycisnąć czosnek, wymieszać, zamarynować do czasu gotowania
- Papryki obrać ze skóry, wyciąć środki i pokroić w niewielką kostkę
- Cebulę obrać, posiekać w kosteczkę, podsmażyć na oliwie na dnie garnka, w którym będziemy robić potrawkę
- Wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę, poddusić z 10 minut
- Dodać posiekaną natkę pietruszki, pomidory oraz przyprawy, wymieszać
- Odłożyć połowę warzyw, na dno garnka na pozostałe w nim warzywa ułożyć rybę i zalać odłożonymi warzywami
- Polać wszystko mlekiem kokosowym, przykryć i dusić ze 20 minut na niewielkim ogniu
- Udekorowane natką pietruszki podawać z ugotowanym ryżem lub chrupiącą bułeczką
Kategoria: