Gotujemy24.pl

Marynowana dynia w słodko-kwaśnej zalewie

26 godzin
Przygotowanie 24 godziny | gotowanie: 1 godzina | liczba porcji ok. 10 słoików 0.25 l

Składniki

  • 2 kg dyni
  • 2 szklanki octu 10%
  • 3 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 20 goździków
  • 1 kora cynamonu
  • 4 cm imbiru
  • starta skórka z 1 cytryny

Przygotowanie

  1. Dynię obieramy i kroimy w kostkę
  2. Mieszamy ocet i wodę, zalewamy pokrojona dynie i odstawiamy na dobę
  3. Po upływie doby dynię odsączamy
  4. Pozostały ocet z wodą mieszamy z przyprawami i zagotowujemy
  5. Dodajemy do garnka dynię i gotujemy 30-40 minut na małym ogniu, aż dynia lekko się zeszkli
  6. Wyjmujemy dynię, wkładamy do słoików, zalewamy gorącą marynatą i odstawiamy do góry dnem
  7. Można zapasteryzować ok. 10 minut
Kategoria:

Zostaw ocenę

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*

1 2 3 4 5