Gotujemy24.pl

Buraczki z chrzanem

3 godziny
Przygotowanie 2,5 godziny | gotowanie: 0,5 godziny | liczba porcji Ok, 4 słoików po 0,5 l

Składniki

  • 1 kg buraków
  • 1 korzeń chrzanu (ok. 30 dkg.)
  • 150 ml oleju
  • 75 g cukru
  • 30 g soli
  • 2 g mielonego, czarnego pieprzu
  • 80 ml octu 10%

Przygotowanie

  1. Korzeń chrzanu moczyć dobę w zimnej wodzie, następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
  2. Buraki ugotować prawie do miękkości, ostudzić, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach
  3. Do startych buraków dodać chrzan i przyprawy i podgrzać do 70-75 stopni
  4. Dodać ocet i dokładnie wymieszać
  5. Gorącą masę przełożyć do słoików
  6. Pasteryzować w 90 stopniach (słoiki półlitrowe ok. 20 minut), odstawić do góry dnem do ostygnięcia
Kategoria:

Zostaw ocenę

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*

1 2 3 4 5